Omuz Protezi
Omuz protezi ameliyatı, omuz ekleminin kireçlenmesi durumunda uyguladığımız, hastanın sorununa göre teknik değişiklikler gösterebilen bir ameliyattır. Omuz ekleminin iki tarafını oluşturan humerus kemiğinin başı tek başına değiştirilebileceği gibi (parsiyel omuz protezi) karşısındaki skapula kemiğinin glenoid kısmı ile birlikte de değiştirilebilir (total omuz protezi).
· Omuz Protezi Çeşitleri Nelerdir?
Pariyel Omuz Protezi
Genellikle ileri yaşlardaki hastalarda, uygun kaynamayacağı düşünülen çok parçalı kırık varlığında uygulanır. Rotator kaf kaslarının sağlam olması gereklidir.
Total Omuz Protezi
Normal anatomiyi taklit edecek şekilde omuz eklemini oluşturan kemik- kıkırdak komponentler değiştirilir. Rotator kaf kaslarının sağlam olması gereklidir.
Reverse (Ters) Omuz Protezi
Bu protezde de eklemi oluşturan her iki kemiğin komponentleri değişir. Bu yönüyle total omuz protezine benzer ancak çalışma felsefesi farklıdır. Total omuz protezinde humerus başını taklit eden yuvarlak yarım küre kısım bu protezlerde skapula kemiğinin glenoid kısmına yerleştirildiği için bu protezlere ters omuz protezi denilir. Rotator kafın ileri derecede yırtık olduğu durumlar için geliştirilen bu protezin kırıklarda ve genel olarak kullanım sıklığı giderek artış göstermektedir.
· Omuz Protezi Kimlere Uygulanır?
İleri evre omuz kireçlenmesi olan hastalarda
Omuz eklemini oluşturan humerus kemiğinin baş kısmında meydana gelen avasküler nekroz durumunda
İleri evre romatolojik hastalığı olup buna bağlı omuz ekleminde ciddi harabiyet gelişenlerde
Omuz ekleminin çevresini saran rotator kaf kaslarının onarılamaz ve de eklemde ciddi harabiyete sebebiyet veren yırtıklarında
Fonksiyonel olarak uygun kaynaması zor, çok parçalı kırıkların olduğu durumlarda uygulanabilir.
· Omuz Protezi Ameliyatı Sonrası Takip Nasıl Olur?
Omuz protezi ameliyatlarından sonra ortalama 1-3 gün hastanede kalış süresi vardır. Ameliyat sonrası birkaç hafta kol askısı kullanılması önerilir. Bu süre yapılan işleme göre değişkenlik gösterebilir.
Hastalara ameliyattan sonraki gün yapması gereken egzersizeler gösterilir ve başlanır.
Takip sürecinde fizik tedavi ve rehabilitasyon desteği gerekebilir.
Aşağıdaki resimde, humerus başındaki kemik lezyonundan aldığımız biyopsi sonucunda patolojik durum saptanmayan, masif rotator kaf yırtığı olan ve buna bağlı kaf artropatisi dediğimiz şekilde omuz eklemi kireçlenmesi olan hastama uyguladığım reverse (ters) omuz protezi ve latissimus dorsi kas transferinin ameliyat öncesi ve sonrası görüntülerini görüyoruz.
Aynı hastamızın 6 aylık sonuçları da aşağıdaki gibidir: